Witam.
Spotkał się ktoś może z taką skórzaną osłoną na maskę fachowa nazwa BRA do octavi 1.
Co wogóle o tym myślicie, Widziałem na pasku wygląda kozacko.
BRA jest glownie na lato i sloneczne dni bo jak zamoknie i przyjdzie slonce to lakier jest w stanie sie zaparzyc. Mam taka oslone BRA w Golfie IV. Taki dodatkowy bajer
Zdaje sie spotkalem sie kiedys z takim czyms w Hondzie Prelude tyle, ze sie tak w oczy nierzucalo bo lakier byl czarny
Ja zawsze myslalem, ze to jakas oslona dla lakieru przed kamieniami i innymi rzeczami powodujacymi odpryski lakieru.
Jak dla mnie wyglada to troche smiesznie ... Mysle ze lakier jest dobrany na tyle dobrze ze nie ma mozliwości jego uszkodzenia. Wg. mnie woda bedzie w wiekszym stopniu zalegac pod ta "osłona" i moze ona spowodowac uszkodzenie laku ( dodatkowo gorsza estetyka , wieksze opory powietrza )
dla mnie to też troche obciachowe pogarsza estetykę samochodu- nie wiem dlaczego ale kojarzy mi się to z ubrankami dla piesków no wiecie te małe pieski poubierane w grube sweterki ale to kwestia gustu, najważniejsze to to aby się właścicielowi podobało
ja powiem że widziałem to na pasku i golfie i wygląda to nawet nawet, ale widziałem to też na O1 i w życiu bym tego nie założył, wyglądało to paskudnie i strasznie oszpecało samochód. Jak znajdę ponownie ta fotkę to wstawię, ale naprawdę do O1 nie warto.
W Polsce nie ma kryzysu.
Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.
Ogolnie w USA jezdzi tego pelno i widzac to za kazdym razem mialem odruch wymiotny
No fakt nie wygląda to to za specjalnie ale za każdym razem jak oglądam zwłaszcza po zimie przód maski to również taki odruch się pojawia :roll: Także z praktycznego punktu widzenia nie jest to takie złe.
Ogolnie w USA jezdzi tego pelno i widzac to za kazdym razem mialem odruch wymiotny
No fakt nie wygląda to to za specjalnie ale za każdym razem jak oglądam zwłaszcza po zimie przód maski to również taki odruch się pojawia :roll: Także z praktycznego punktu widzenia nie jest to takie złe.
Na czym polega ten problem z maska po zimie ?? Chodzi o odpryski lakieru ??
Otóż to, ja mam na masce taki pas ok.20 -30 cm od przodu maski usiany róznej wielkości odpryskami.
Lukas_ig to mamy chyba wszyscy, jedna z wad tego modelu :roll: Wiem ze znajomki nakladali jakiś ultra twardy lakier bezbarwny na maske i wtedy te odpryski nie wyskakiwaly. Na OCP tez chyba ktos to przerabiał i były nawet jakies folie .... Jak ktos ma fote to chetnie zobacze Octe 1 w tym pokrowcu :diabelski_usmiech
To skorzane cos to jak ktos wyzej napisal przyszlo chyba z USA. Chyba zaczelo sie od zakladania tego na pick-upy. A dlaczego sie przedostalo na osobowki niewiem :P Ale za Amerykanami i ich wynalazkami nieprzepadam i to jakos tez wg. niepoprawia estetyki w zadnym aucie
Jesli mialbym chronic juz maske to przykleilbym na nia przezroczysta folie ochronna choc nieuwazam, ze jest to tak strasznie konieczne. Moja maska niebyla jeszcze niegdy malowana a niewyglada tak strasznie.
Bardziej martwi mnie stan mojego grila, ktory przez 8lat dostal mocno w dupe kamieniami :P Juz niewspomne o zderzaku.
Wiec moze lepiej skupic sie bardziej na nich
Na zime to porazk, zrobi to wiecej szkud niz pozytku. Jak tam dostanie sie piasek i sol to dopiero ci maskie spoleruje, a skora po zimie bedzie wgladala tez pieknie :wink:
U mnie odpryski tez sa, nie tylko na masce bo i na slupkach, dachu(nawiecej zaraz nad szyba).
_Podobno_ mają dociskać skórę/skaj BRA do maski podczas jazdy - docisk od pędu powietrza.
Nie wiem ile w tym prawdy.
Dywagacje moje, może niekoniecznie sensowne:
Może nawet jest taki cel/zamiar producenta, ale zdroworozsądkowo - myślę że BRA nie ma się po co i jak odrywać od maski, żeby trzeba ją było dociskać.
Przecież i tak ten fragment maski, na którym leży/naciągnięta jest BRA jest tak ukształtowany, że powietrze omywające maskę podczas jazdy działa na nią naciskając z przodu/góry w dół. Więc czy z uszami czy bez - powinna BRA być zawsze dociśnięta do maski i ładnie na niej leżeć.
BRA ta ochrona lakieru na masce przed odpryskami a te "uszy" w zależności od przepływu powietrza w różnych autach są różnie rozmieszczone i mają za zadanie przy większych prędkościach chronić szybę czołową przed rozpryskującymi się owadami brudem spod kół aut które jadą przed nami,śniegiem itp.faktem jest że najlepiej pod bra przykleić jakąkolwiek folię aby ewentualny piasek nie porysował lakieru ale urządzonko działa w takiej postaci oraz jako plastikowe owiewki na masce.miałem w amerykańskich autach oba modele tych wynalazków i byłem zadowolony.muszę jednak przyznać że w OI wygląda to trochę niezaciekawie ze względu na maskę z grilem i taki też krój bra.
Komentarz